Το Σχολείο μας

1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού

1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού

Το σχολείο μας είναι 6/θέσιο και ανήκει στη Διεύθυνση Α/θμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας αρμοδιότητας της 4ης εκπαιδευτικής περιφέρειας με έδρα στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού .

                    kolindros1dim_face       kolindros1dim_inside1

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο μας ανήκει στην νεοκλασική περίοδο και είναι ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο όχι μόνο για την εξωτερική του αρχιτεκτονική αλλά και για την εσωτερική του διαρρύθμιση.

Πρώτη πληροφορία

  • Την πρώτη πληροφορία για το “άνοιγμα” σχολείου μας την παρέχει μια σημείωση πάνω σ΄ένα εκκλησιαστικό βιβλίο:  «23 Απριλίου 1753 – ήρθα εγώ ο Προηγούμενος Παπαπαϊσιος ο εκ Προδρόμου Βερροίας και άνιξα σκολίον εις την Αγίαν Παρασκεβήν».

Οι Κολινδρινοί και το Σχολείο

  • Οι Κολινδρινοί ξεχώριζαν και ξεχωρίζουν  για την αγάπη τους προς τα γράμματα. Η γειτνίαση  με τη Θεσσαλονίκη,που ήταν ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα Ελληνικής παιδείας πάντοτε, ο ξενιτεμός σ΄άλλους τόπους, η έδρα της Επισκοπής Κίτρους στον Κολινδρό, τα πέριξ μοναστήρια, τα κληροδοτήματα και οι δωρεές “πολλών φιλογενών και φιλομούσων Κολινδρινών” για την ενίσχυση της Παιδείας ευνοούσαν χωρίς αμφιβολία την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων.

Ιστορικά στοιχεία

  • Είχαν περάσει τρεις σκοτεινοί αιώνες από την άλωση της Πόλης.΄Ενας καλόγερος της Μονής του Αγίου Προδρόμου, που τα γράμματά του φαίνονται λίγα, αν προσέξουμε την ορθογραφία της σημείωσης (άνιξα, σκολίον, Αγία Παρασκεβή) έρχεται στον Κολινδρό να ανοίξει το κρυφό σχολειό του στον νάρθηκα του Αγίου Γεωργίου.

Ο Ιδρυτής

  • Στα 1878 όμως μετά την ανταρσία και την πυρπόληση της Επισκοπής φαίνεται ότι και το Σχολείο Βράτση” όπως το έλεγαν έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές. Αργότερα ο Επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος επεδίωξε να ξανακτίσει το Σχολείο, οπότε στις 14 του Μάη 1914 κάνει τα εγκαίνια του νέου διδακτηρίου με την βοήθεια των κατοίκων και των εξ Αμερικής κολινδρινών

Πρώτη λειτουργία

  • Οι μαθητές του πλήθαιναν ώσπου το 1850 κτίστηκε το πρώτο διδακτήριο “εκ θεμελίων κοντά στο κτήριο της Επισκοπής με τη γενναία χορηγία του Επισκόπου Βράσζης Αγαπίου στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Σχολείο μας. 

 

 

agapios_vraszis              michael_eypraxia

 

 

 

 

Leave a Reply